Сарапшылар тобы көптеген «қантсыз» өнімдерде кеңінен қолданылатын аспартамның әсерін зерттеп, аталған зат канцерогенді болуы мүмкін деген қорытындыға келді, деп хабарлайды Almaty-akshamy.kz ҚазАқпаратқа сілтеме жасап.
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДСҰ) және біріккен ұлттар ұйымының азық-түлік және ауыл шаруашылығы ұйымының (ФАО) мамандары дене салмағының 40 келі деңгейінде рұқсат етілген тәуліктік тұтыну нормасын растады. Салмағы 70 кг адам үшін қанттың орнына аспартам қосылған 9-14 банка сусыннан аспайды.
Аспартамның денсаулыққа әсері туралы мәселені халықаралық қатерлі ісіктерді зерттеу агенттігі (IAIR), ФАО және дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДҰ) зерттеді. Адам үшін аспартамның канцерогенділігі туралы шектеулі дәлелдерді атап өтіп, агенттік оны адам үшін «мүмкін канцерогенді» деген қорытындығы келді. Ал ДДҰ және ФАО комитеті дене салмағының 40 келі деңгейінде аспартамның тәуліктік қабылдау мөлшерін растады.
Аспартам – жасанды (химиялық) тәттілендіргіш. Ол 1980 жылдардан бастап диеталық сусындар, сағыз, желатин, балмұздақ, сүт өнімдері, атап айтқанда йогурт, дайын таңғы ас, сондай-ақ тіс пастасы мен лолипоптар сияқты дәрі-дәрмектердің құрамында кеңінен қолданылады. Жөтел және шайнайтын дәрумендердің құрамында бар.