Сингапурдың мемлекеттік азық-түлік агенттігі елде сатуға және тұтынуға 16 түрлі жеуге жарамды жәндіктерді мақұлдады, деп хабарлайды aqshamnews.kz cnn.com сайтына сілтеме жасап.
«Қазірден бастап, SFA (Сингапурдың азық-түлік агенттігі) реттеу тұрғысынан төмен қауіпке ие деп бағаланған жәндіктер мен жәндіктер өнімдерінің импортына рұқсат береді», делінген хабарламада.
SFA мақұлдаған жәндіктердің қатарына шегіртке, шөпшіктер, ұлулар және қоңыздың бірнеше түрі кіреді. «Бұл жәндіктер мен жәндіктер өнімдері адам тұтыну үшін немесе азық-түлік өндіретін жануарларға азық ретінде қолданылуы мүмкін», - деді агенттік, жәндіктердің «жабайы табиғаттан жиналмауы» керектігін қоса атап өтті.
«Жәндіктердің тиісті бақылаушы орган тарапынан реттелетін жерлерде өсірілетінін растайтын құжаттық дәлел қажет», - деді агенттік.
CNN агенттіктен жаңа ережелер туралы қосымша түсініктеме сұрады.
SFA өкілі тізімде жоқ жәндіктердің адам тұтынуына жарамдылығын қамтамасыз ету үшін бағалаудан өтуі керектігін айтты.
Көптеген елдердегідей, Сингапурда да жәндіктерді жеу әлі де жаңалық болып қала береді. Ғалымдар 2,100-ден астам жеуге жарамды жәндіктер түрлерін тіркеген, олардың көпшілігі маңызды витаминдер мен минералдарға бай және метан шығаратын мал шаруашылығына қарағанда жоғары ақуыздың тұрақты көзі болып табылады.
«Жәндіктер - ақуыздың назардан тыс қалған көзі және климаттың өзгеруімен күресудің бір жолы», деп атап өтті 2022 жылғы Дүниежүзілік экономикалық форумның баяндамасы. «Біздің жануар ақуыздарын тұтыну - парниктік газдар мен климаттың өзгеруінің көзі. Жәндіктерді тұтыну көптеген жолмен климаттың өзгеруін бәсеңдете алады», - деді зерттеушілер.
Мексиканың кейбір аймақтарында шегіртке таколары танымал деликатес ретінде ұсынылады.
Тайланд пен Камбоджа сияқты Оңтүстік-Шығыс Азия елдерінде құмырсқалар, шегірткелер және тіпті тарантулалар әдетте жеуге болады.
Сингапурда жәндіктер көбінесе үй жануарларына, мысалы, әнші құстар мен бауырымен жорғалаушыларға арналған тағам ретінде сатылады, бірақ олар адам тұтынушылар үшін жаңа әрі қызықты таңдау болуы мүмкін. Жергілікті аспаздар, мейрамханалар мен тамақ және сусындар компаниялары жәндіктерді тағамға қосу үшін қауіпсіз әдістермен тәжірибе жасауда.
«Жәндіктер индустриясы әлі де жаңа және олар бұл жерде жаңа тағам түрі болғандықтан, SFA жәндіктерді тағам ретінде мақұлдауға арналған нұсқаулықтарды енгізетін реттеу жүйесін жасады,» - деп атап өтті агенттік.