Биыл Қазақстанда «Сапалы өнім» жобасы іске қосылған болатын.
Бұл жоба аясында қоғамдық ұйымдар еліміздің әр түрлі аймақтарында тағам өнімдеріне сараптама жүргізіп, тексерді. Сарапшылар дүкендерден өнімдер сатып алып, оларды аккредиттелген зертханаларға сараптамаға жіберді, деп хабарлайды aqshamnews.kz
Зерттеу 1 423 түрлі тағам өнімдері мен тұрмыстық химия өнімдеріне қатысты жүргізілді. Нәтижелер таңқаларлық болды: 69% жағдайда бұзушылықтар анықталды.
Ең жиі кездесетін бұзушылықтар мыналар болды:
- Таңбалау: 83%-дан астам өнімдер талаптарға сай келмейді. Көбінесе құрам туралы ақпарат, өндіруші, жарамдылық мерзімі немесе бұл деректер мемлекеттік тілде көрсетілмеген.
- Санитарлық талаптар: 17% үлгі санитарлық-эпидемиологиялық талаптарға сәйкес келмейді. Бұл тағамдарда денсаулыққа зиянды заттар, бактериялар немесе басқа да қауіпті микроорганизмдер болуы мүмкін екенін білдіреді.
Есепте көрсетілгендей, Қазақстандағы сапасыз тағам өнімдері мәселесі әлдеқайда күрделі, алдын ала күтілгеннен де ауқымды болып шықты. «Сапалы өнім» зерттеуінің нәтижелері өнім сапасын бақылауды жақсарту және тұтынушылардың құқықтарын қорғау үшін жедел шаралар қабылдау қажеттігін көрсетіп отыр. Тексерілген өнімдердің бұзушылықтары жоғары пайызы жүйелі проблема барын айқындайды. 224 кәсіпкерлік субъектісіне әкімшілік жауапкершілікке тарту және 43 түрлі өнімнің саудадан шығарылуы мемлекеттік органдардың белгілі бір шаралар қабылдағанын көрсетеді, алайда бұл жеткіліксіз.
Сапасыз өнімдерді тұтыну денсаулыққа айтарлықтай зиян келтіруі мүмкін: тамақтан улану, аллергиялық реакциялар, созылмалы аурулар. Ең сорақысы, мұндай бұзушылықтар тұтынушылардың өміріне қауіп төндіруі мүмкін.
Бұл жағдайда әрқайсымыз сақ болуымыз керек. Өнімдерді таңдау кезінде келесі мәселелерге назар аударыңыз:
- Құрамы: Этикетті мұқият оқып, әртүрлі өнімдерді салыстырыңыз.
- Жарамдылық мерзімі: Өндірілген күнін және жарамдылық мерзімін тексеріңіз.
- Өндіруші: Сенімді өндірушілерді таңдаңыз.
- Сыртқы көрініс: Ораманы тексеріңіз, зақымданған орамалардан аулақ болыңыз.
- Баға: Төмен бағаға алаңдамаңыз, сапалы өнімдер қалыпты бағада болуы керек.
Жауапкершілікті талап етіңіз!
Егер сапасыз өнім тапсаңыз — үндемей қалмаңыз! Бұзушылықтар туралы тиісті органдарға хабарлаңыз. Тек бірге әрекет ете отырып, біздің ас үстелімізде қауіпсіз әрі сапалы тағамдар болуын қамтамасыз ете аламыз.
Бұл зерттеу Қазақстанда осындай шаралардың жүргізіліп жатқанын көрсетеді. Үмітіміз, уәкілетті органдар осы өткір мәселені шешу үшін қажетті шараларды қабылдайды.