Шәйдың біз білмейтін түрлері мен қасиеттері көп

Шәйдың біз білмейтін түрлері мен қасиеттері көп Сурет: miychay.com

Шай – бұл жай ғана сусын емес, ол ғасырлар бойы әртүрлі мәдениеттер мен дәстүрлердің ажырамас бөлігі болып келген ерекше құбылыс. Тәтті хош иісі мен жылытырар әсері арқылы шай әлемнің миллиардтаған адамдарының күнделікті өміріне терең енді. Оның жасыл, қара, ақ немесе көк шай сияқты көптеген түрлері бар, әрқайсысы өзінің ерекше қасиеттерімен және дайындалу әдістерімен танымал. Шай ішу тек сусыннан ләззат алу ғана емес, ол адамдарға тыныштық пен шабыт сыйлайтын сәт.

1. Ақ шәй
Ақ шәй – шайдың ең аз өңделген түрі. Ол шайдың жас жапырақтарынан дайындалады және табиғи ферментацияға түспейді. Ақ шәйдің құрамында антиоксиданттар көп, сондықтан ол денсаулыққа пайдалы, әсіресе иммунитетті көтеруде және тұмаумен күресуде тиімді.

2. Пуэр
Пуэр – Қытайдың арнайы ферменттелген шайы. Оны ұзақ уақыт бойы сақтап, ашыту арқылы дайындайды. Пуэрдің ерекше қою және бай дәмі бар. Ол ас қорыту жүйесін жақсартады, метаболизмді жылдамдатады және энергия береді.

3. Сары шәй
Сары шәй – өте сирек кездесетін шайдың түрі, ол қара шәй мен жасыл шәйдің арасында. Оның өңдеу процесі күрделі болғандықтан, оны дайындау уақыт алады. Сары шәйдің дәмі жұмсақ және хош иісті, әрі тыныштандыратын әсері бар.

4. Ройбуш (Rooibos)
Ройбуш – Оңтүстік Африкада өсетін қызыл бұтадан жасалатын шөп шайы. Бұл шайда кофеин жоқ, бірақ антиоксиданттарға бай. Ройбуш аллергиямен күресуде және теріні жақсартуда пайдалы. Сондай-ақ, ол ұйқыны жақсартады.

Сіздің реакцияңыз?
Ұнату
2
Ұнамайды
0
Күлкілі
0
Шектен шыққан
0
Соңғы жаңалықтар

20:17

20:11

19:20

19:01

17:37

17:20

17:07

17:02

16:10

16:08

15:50

15:37

15:33

15:31

15:05

14:47

14:28

14:22

14:13

13:46

13:17

13:14

13:11

13:09

13:06