Қандай жеміс-жидектер иммунитетті көтереді?

Қандай жеміс-жидектер иммунитетті көтереді? Сурет: Dreamstime.com

Гиппократтың өзі : «Басты дәрі - тамағың болсын» деген. Қазіргідей пандемия жағдайында, экологияның сапасы сын көтермейтін уақытта ағзаның қорғаныш қабілетін дәрі-дәрмекпен емес, азық-түлік арқылы нығайтқан жөн.


Таблеткадан гөрі табиғи өнімнің пайдасы зор екенін айтқан дәрігерлер иммундық жүйеге пайдалы тізімді ұсынады:



1. Aлма
2. Лимон
3. Киви
4. Құрма
5. Теңіз шырғаны
6. Итмұрын
7. Мүкжидек


Табиғаттың барлық сыйы денсаулыққа пайдалы. Бірақ кейбір жеміс-жидектер иммунитет үшін нағыз пайдалы суперфудтар қатарында.


1. Aлма


Британдықтардың: «күніне бір алма жеген адамға дәрігердің керегі жоқ» дегенге саятын мақалы бар. Бұл жемісте иммундық жүйенің жұмыс істеуі үшін қажетті: өсімдік «антибиотиктері» фитонцидтер, С витамині, В дәрумендері, сондай-ақ марганец, темір, мыс секілді пайдалы заттар кездеседі.


2. Лимон
Лимонның иммунитетке пайдалы екенін бәрі білетін шығар. Екі ғасыр бұрын Британ Корольдігі Әскери-теңіз күштерін жаңа лимондармен үнемі қамтамасыз етуге бұйрық берген екен. 


Бір қызығы, лимонның арқасында аскорбин қышқылының сенімді серігі және көмекшісі Р дәрумені (рутин) ашылды. Бұл екі зат бір-бірінің пайдалы қасиеттерін екі есе арттырады.


3. Киви
Кивидің отыздан астам түрі бар. Чико сортының жасыл кивиі С витаминіне  бай. Кивидің көптеген пайдалы қасиеті бар, ең бастысы - суық мезгілде бірқатар ауруларға қарсы иммунитетті күшейтетін С витамині. Айтпақшы, кивиде цитрус жемістеріне қарағанда екі есе көп аскорбин қышқылы бар. Екі түйір киви жемісі ағзаның күнделікті қажеттілігін қанағаттандырады.


Кивидің құрамында Е дәрумені бар. Токоферол ең күшті антиоксиданттардың бірі болып саналады. Бос радикалдарды тежеу арқылы жасушаның қартаюын баяулатады, шаршауды азайтады және өкпені ластанған ауадан қорғайды. Кивиді балаларға бергенде өте сақ болу керек - қышқыл жемістер жұтқыншақ пен көмейдің шырышты қабығын тітіркендіреді, сонымен қатар тілдің ісінуі де мүмкін.


4. Құрма
Құрма пальмаларында селен көп. Бұл элемент иммундық жүйені нығайтады, жүрек-тамыр жүйесі ауруларының қаупін азайтады.


Сондай-ақ құрманың құрамында тістерімізді кариестен қорғайтын фторид, сонымен қатар темір, магний, фосфор, калий, минералды тұздар, В тобындағы витаминдер, каротин және тіпті маңызды аминқышқылдары бар. Құрма ағзаны нығайтады, қуат береді.


5. Теңіз шырғаны
Теңіз шырғаны бета-каротин, А провитаминінің мөлшері бойынша барлық жеміс-жидектер арасында абсолютті чемпион болып табылады. Тіпті сәбіз де оған бәсекелесе алмайды. Бір шымшым жидек - ағзаның бета-каротинге күнделікті қажеттілігін қамтамасыз етеді. Ол иммундық жүйені, көруді қабілетін және теріні, шашты, тісті, қызыл иекті сақтау үшін таптырмас  дәрумен. Теңіз шырғаны С дәруменіне бай.


6. Итмұрын
Итмұрынның құрамындағы аскорбин қышқылы қара қарақатқа қарағанда 10 есе, апельсинге қарағанда 100 есе көп. Кептірілген итмұрында С дәрумені бір жылға дейін бұзылмаған күйінде сақталады. Ересек адамның аскорбин қышқылына күнделікті қажеттілігін толығымен қанағаттандыру үшін кептірілген жемістердің бірнеше ас қасығын тұтыну жеткілікті.

Сіздің реакцияңыз?
Ұнату
1
Ұнамайды
0
Күлкілі
0
Шектен шыққан
0
Соңғы жаңалықтар

19:50

19:04

18:48

18:02

17:16

17:11

16:56

15:49

15:29

15:00

13:56

13:41

13:37

13:11

11:20

11:04

10:42

09:58

09:35

09:05

08:47

08:03

17:03

16:05

15:10