«Майдың бәрі денсаулыққа зиян» деген сөз – жалған.
Әсіресе арықтағысы келетін адамдар май зиян деп жемеуге тырысады.
Дадали есімді профессор әрі нутрициолог бұл шындыққа жанаспайды дейді.
Майдың пайдалы қасиеттері бар. Майлар біздің ағзамызда маңызды рөл атқарады:
Энергиямен қамтамасыз етеді;
Терінің, шаш пен тырнақтың сау болуына көмектеседі.
Гормондардың бөлінуіне қатысады.
A, D, E және K дәрумендерінің сіңуіне әсер етеді.
Мына майларды тамақ рационына қосу керек:
Қанықпаған майлар: авокадо, зәйтүн майы, жаңғақтар, дәндер, балық (ақсерке, скумбрия).
Омега-3: зығыр дәні, чиа, грек жаңғағы, балық майы.
Ал мыналарды шектеу (немесе мүлде аластау) керек:
Трансмайлар: маргарин, гидрогенді майлар қосылған тоқаштар, фастфуд.
Ал мынаны толық адамдар аздап пайдалануы керек: қаныққан майлар: майлы ет, сары май, қаймақ.
Пайдалы майлар тізіміне қойдың құйрық майы мен жылқының қазысын қосуға болады.