Тамақтың құрамында пайдалы майлар болғаны дұрыс
Диетолог Светлана Зеленцова майсыз өнімдердің зияны туралы ескертті, деп хабарлайды Almaty-akshamy.kz РЕН-тв-ға сілтеме жасап.
«Мен бірнеше себептер осылай деп санаймын. Біріншіден, майсыз өнімдердің көпшілігінде олардың дәмін жақсартатын қосымша заттар бар, бірақ олар денсаулыққа пайдалы емес: крахмал, гидрогенделген өсімдік майлары, хош иістер, бояғыштар және т.б.», - дейді диетолог.
Зеленцова өнім неғұрлым көп «өңделген» болса, тұтастарына қарағанда соғұрлым ол пайдалы және көбінесе жоғары калориялы болады деп атап өтті.
Диетолог рациондағы майлардың санын азайту кезінде дене майда еритін D, A, E дәрумендерді аз алады. Сондай-ақ майлар кейбір қажетті заттарды, мысалы, кальцийді сіңіру үшін қажет. Нәтижесінде тапшы жағдайлар дамиды, соның салдарынан денсаулығына байланысты проблемалар туындауы мүмкін.
«Сондықтан мен ешкімге майсыз тағамдарды рационға енгізуді ұсынбас едім. Кейбір жағдайларда медициналық себептерге байланысты рациондағы майларды шектеу керек, бірақ содан кейін мен басқа тәсілді ұсынар едім», - деп қорытындылады сарапшы.