Брокколи жүрек, бауыр мен буындар үшін пайдалы
Америкалық диетологтар Дженнифер Вайс, Сара Петернелл және Ким Денхаус брокколидің жүрек, бауыр мен буындар үшін пайдасы туралы айтты, деп хабарлайды Almaty-akshamy.kz
Бұл туралы «Real Simple» басылымы хабарлады.
Мамандардың айтуынша, брокколида көмірсу аз, жасұнық көп, және С және К дәрумендерінің маңызды көздері болып табылады. Вайс оның құрамында сонымен бірге, А дәрумені, фолий қышқылы, калий, фосфор және селен бар деп толықтырды. Петернель брокколидің ағзаға антиоксиданттар сульфорафандары мен индолдардың екі түрінің арқасында аурулар мен инфекцияларға қарсы тұру үшін пайдалы екенін айтты, олар жасушаларды қорғайтын уытты ферменттердің реттегіші ретінде әрекет етеді.
«Жасыл көкөністерден алынған антиоксиданттар қан тамырларын нығайту және қабырғаларында майдың өсуін азайту арқылы жүрек ауруларының алдын алады», — деді Денхаус.
Диетологтар брокколи адамның көңіл-күйіне байланысты норепинефрин, мелатонин және серотонин бөлінуіне әсер ететін хроммен қаныққанын атап өтті. Осы көкөністі қолдану арқылы бауыр мен буындардың жұмысы жақсарады — сульфорафан шеміршектің қабынуын азайтады.
Бұған дейін нутрициолог Евгения Дегтянникова организмде гемоглобин жетіспеген кезде қызыл ет және С дәрумені бар қызылжидек, ашытылған қырыққабат, киви, брокколи өнімдерін тұтынуға кеңес берген еді. Сарапшының айтуынша, олар темірді сіңіруге көмектеседі.