Әлемдік сарапшылар «Almaty Crossroads» конференциясында Алматыдағы гастротуризмнің келешегін талқылады, деп хабарлайды almaty-akshamy.kz
22 маусымда Қазақстан-Британ техникалық университетінде (ҚБТУ) Almaty Crossroads ауқымды конференциясы өтті. Бұл шараға Қазақстан, Нидерланды, Катар, Индонезия, Оңтүстік Корея, Бельгия және басқа елдерден 30-дан астам сарапшы қатысты. Қатысушылар арасында Леонид Парфенов, Нұрлан Смағұлов, Асқар Байтасов сияқты көрнекті тұлғалар, Michelin және The World's 50 Best Restaurants өкілдері, сондай-ақ Mathaf өкілдері: Араб заманауи өнер мұражайы (Катар мұражайлары), Целинный заманауи мәдениет орталығы және Алматы өнер мұражайы болды.
Конференцияның миссиясы – эмоционалды және әлеуметтік маңызды өзгерістерді қалыптастыру үшін арнайы кеңістік құру. Конференцияда «Неге адамдар ұлттық тағамдарды татып көру және жаңа елді ашу үшін мыңдаған шақырым жол жүруге дайын? Қай қалада тұру және туристерді қабылдау жақсы? Алматыны қалай көрікті жерге айналдыруға болады?» секілді маңызды сұрақтарға жауап беруге арналды. Урбанистика, гастрономия, өнер, бизнес және қонақжайлылық салаларының сарапшылары осы және басқа да көптеген тақырыптарды жеті пікірталаста талқылады.
Almaty Museum of Arts бас кураторы Инга Латсе, көміртегі нөлдік шығарындылары бар әлемдегі алғашқы қонақ үй компаниясы Potato Head Bali қаласынан келген Клаудия София Фон, «I Amsterdam» бренді және басқа да танымал тұлғалар конференцияда өз ойларын ортаға салды.
Алматы қаласы әкімінің орынбасары Әлішер Әбдіқадыров конференцияда Алматының қаржылық, мәдени және туристік астана ретінде маңызды рөл атқаратынын атап өтті. Соңғы бір жылда қалаға 2 миллионнан астам турист келіп, оның 540 мыңы шетелдіктер екенін айтты. Шетелдік туристердің шамамен жартысы Алматыға арнайы гастрономия үшін келетінін атап өтті. Туризм экономикалық тұрғыдан қала үшін маңызды салаға айналып, өткен жылы тек салықтан 72 миллиард теңгеге жуық қаржы жиналғанын, бұл 160 миллион долларды құрайтынын мәлімдеді. Туризмнің белсенді қайтарымды және үлкен жұмыспен қамтуды қамтамасыз ететін сала екенін атап өтті.
Конференция аясында 17-23 маусым аралығында Алматы үлкен қалалық фестивальге айналып, қала мейрамханаларында арнайы фестиваль мәзірінен дәм тату және The World's 50 Best Restaurants және Michelin жұлдызды аспаздарының қатысуымен гастрономиялық кешкі астар ұйымдастырылды. Бұл кешкі астар алғаш рет мейрамханалардан тыс жерде және қаланың танымал орындарында өтті.
Бұл бастама Алматының мәдени және гастрономиялық әртүрлілігін көрсетіп қана қоймай, туристерді көбірек тартуға көмектеседі, бұл өз кезегінде қаланың экономикалық дамуына оң әсер етеді.