ffin.kz

Алматылық дәрігерлер Рамазан айында тамақтан уланудан сақ болуға шақырды

Алматылық дәрігерлер Рамазан айында тамақтан уланудан сақ болуға шақырды Сурет: Mfa.gov.kg

Бірқатар кеңес берді.


Алматының санитарлық дәрігерлері Рамазан айында тамақтан улану мен жіті ішек инфекцияларынан сақтануға шақырды, деп хабарлайды Almaty-akshamy.kz ҚазАқпарат сілтеме жасап.


Қазір эпидемиологиялық жағдайдың тұрақтануына байланысты барлық шектеу шаралары алынып тасталды.



«Бұл ауыз ашар кезінде адамдардың көптеп жиналуына мүмкіндік береді. Бірақ, өзіңіздің және жақындарыңыздың қауіпсіздігі үшін КВИ-дің қарапайым алдын алу шаралары туралы ұмытпаңыз. Оразаларыңыз қабыл болсын!» - делінген департамент таратқан хабарламада.



Сонымен қатар, мамандар тамақтан уланудан және ЖІИ ауруларынан қорғану үшін бірқатар кеңес ұсынады. Атап айтқанда:


- жарамдылық мерзімі өткен, таңбасы анық емес немесе жоқ ыдыста деформация және бомбаж белгілері бар тамақ өнімдерін рұқсат етілмеген сауда орындарынан алмау керек;


- егер ыдыстың бүтіндігінің бұзылу белгілері болса, мұздатылған азық-түлікті сатып алмаңыз;


- тез бұзылатын тағамдар мен дайын салаттарды бөлме температурасында 2 сағаттан артық сақтамаңыз, себебі бұл бактериялар мен токсиндердің жиналуына әкелуі мүмкін;


- респираторлық және асқазан-ішек ауруларының белгілері бар науқастардың тамақ дайындауына жол бермеңіз;


- үйде жеке гигиена ережелерін және ыстық, суық тағамдарды дайындау технологиясын, тамақ өнімдерінің, әсіресе, тез бұзылатын және шикі өнімдердің жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттарын сақтау керек, сондай-ақ дайын тағамды бөлек сақтау қажет;


- шикі және дайын өнімдерге бөлек пышақ пен тақтай пайдаланыңыз;


- көкөніс, жеміс-жидектерді ағынды су астында, ал балалар үшін қайнаған сумен мұқият жуыңыз;


- салаттар, тартылған ет өнімдерін аз мөлшерде дайындап, тағамдарды бір күннен артық сақтамаңыз;


- жаңа дайындалған тағамды алдыңғы күннің қалдықтарымен араластырмаңыз.


Егер дайын тағам келесі күнге қалса, оны қолданар алдында термиялық өңдеуден өткізу керек (қайнатыңыз немесе қуырыңыз);


 - тағамдарды, әсіресе, ет, құс еті, жұмыртқа және теңіз өнімдерін мұқият қуырыңыз немесе қайнатыңыз;


- торттарды тоңазытқышта сақтаңыз, сонымен қатар бұл тез бұзылатын тағам екенін ұмытпаңыз;


- су ішуге және тамақ дайындауға сүзілген суды пайдаланыңыз.

Сіздің реакцияңыз?
Ұнату
0
Ұнамайды
0
Күлкілі
0
Шектен шыққан
0
Соңғы жаңалықтар

13:43

13:13

12:44

12:12

11:41

11:11

10:43

10:36

21:49

19:02

18:44

18:21

18:04

17:49

17:33

16:55

16:55

16:37

16:15

16:07

15:58

15:19

15:05

14:30

14:22