Тұз - адам рационындағы ең көне және қажетті өнімдердің бірі.
Онсыз біздің денеміздегі бірде-бір жасуша қызмет ете алмайды. Бірақ кез келген оқиғадағы сияқты, доза бәрін шешеді.
Бұл туралы aqshamnews.kz Денсаулық сақтау министрлігінің сайтына сілтеме жасай отырып хабарлайды.
Тұздың пайдасы:
- Тұз ағзадағы су-тұз балансын реттейді жәнеқан қысымын қалыпты ұстайды.
- Жүйке импульстерінің берілуіне жәнебұлшықеттердің жиырылуына қатысады.
- Тұз құрамындағы натрий жүрек пен мидыңжұмысына қажет.
- Йодталған тұз қалқанша безінің ауруларыныңалдын алуға көмектеседі.
Тұз зиянды бола бастаған кезде:
- Артық тұз қан қысымын жоғарылатады.
- Ісінуді тудырып, бүйрек пен жүрекке күштүсіруі мүмкін.
- Инсульт, инфаркт және остеопороз қаупінарттырады.
- Көбінесе дайын өнімдерде (шұжық, ірімшік, тұздықтар) жасырылады және біз нормаданқалай асып кететінімізді байқамаймыз.
Қанша тұз қажет?
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДҰ) күніне тұзды 5 г-нан асырмауды ұсынады – бұл, шамамен, бір шай қасық тұз.
Кеңес:
- Тамаққа тұзды көп салмай, тұздыдәмдеуіштермен алмастыруға тырысыңыз.
- Қаптамадағы өнімнің құрамын оқыңыз – тұзмөлшеріне назар салыңыз.
- Егер созылмалы аурулар болса – тұзтұтынуды бақылау өте маңызды.
Егер сіз тұзды бақылауда ұстасаңыз, тұз - жауемес. Барлығы тепе-теңдікке байланысты.