Тамақтанудағы пайдалы тағамдар: Дене сау болуы үшін пайдалы кеңестер

Тамақтанудағы пайдалы тағамдар: Дене сау болуы үшін пайдалы кеңестер Сурет: Ktk.kz

Ағзамызға қажетті қоректік заттарды жеткілікті алу үшін түрлі тағамдарымызды дұрыс таңдай білу маңызды. Міне, денсаулығыңызға пайдалы және энергетикалық құндылығы жоғары бірнеше тағамдар туралы кеңестер:

Жасымық (чечевица) - өсімдік ақуызына, темір мен фолий қышқылына бай. Оны арнайы суға шылап қоюдың қажеті жоқ, себебі ол тез дайындалады. Жасымықты тұрақты тұтыну қандағы қант деңгейін ұстап тұруға көмектеседі, сондай-ақ жүрек-қан тамырлары жүйесіне пайдалы әсер етеді.

Қызыл пияз - құрамындағы кверцетин антиоксиданттық қасиеттерге ие, ол қабынуды төмендетіп, иммунитетті нығайтады. Қызыл пияз ағзаға пайдалы және денсаулықты қорғауға арналған тиімді көмекші.

Көкөністерді пісіру туралы: Көкөністерді пісіргенде олардың пайдалы заттары жойылып кетеді деген пікір қате. Әрине, кейбір дәрумендер (мысалы, С дәрумені) жоғары температурада азаяды, бірақ пісіру кезінде басқа пайдалы заттар жеңіл сіңіріледі. Сондықтан көкөністерді пісіріп немесе буға пісіріп жеу ағзаға пайдалы болады. Мысалы, піскен сәбіз бета-каротинге, қызанақ ликопинге бай болады, олар күшті антиоксиданттар.

Зәйтүн майы - бірінші суық сығымдалудан өткен май полифенолдарға бай, ол жасушаларды қабынудан қорғайды және жүрекке пайдалы антиоксиданттармен толы. Тұрақты қолдану жүрек-қан тамырлары ауруларының алдын алады, тамыр серпімділігін арттырады.

Фундук жаңғағы - құрамында Е дәрумені, магний мен пайдалы майлар көп. Ол ми қызметіне жақсы әсер етеді, жүйке жүйесіне пайдалы.

Ашытылған қырыққабат - құрамындағы С дәрумені мен пробиотиктер ішекке пайдалы әсер етеді. Ашытылған қырыққабат асқорыту жүйесін қолдайды.

Қара зере - құрамында тимохинон бар, ол мықты антиоксиданттық қасиетке ие. Қара зирені жиі пайдалану иммунитетті нығайтады, қандағы қант құрамын реттейді.

Баялды (баклажан) - құрамында насунин бар. Ол ми жасушасын зақымданудан қорғайды және жүйке жүйесін нығайтады.

Сүт - кальцийдің маңызды көзі. Көптеген адамдар сүттің ағзадағы кальцийді жоятынын ойлайды, бірақ бұл пікір қате. Сүт және сүт өнімдері сүйектерді нығайтып, остеопороздың алдын алады. Лактозаны көтере алмайтындар үшін кальцийі бар көкөністер мен жаңғақтар жақсы балама болады.

Бұл тағамдар сіздің денсаулығыңызды жақсартуға көмектеседі. Оларды дұрыс пайдалансаңыз, ағзаңыз жақсы күйде болады.

Сіздің реакцияңыз?
Ұнайды
1
Ұнамайды
0
Күлкілі
0
Шектен шыққан
0
Соңғы жаңалықтар

17:33

16:21

15:15

14:43

14:35

14:25

13:10

12:15

11:56

11:03

10:44

23:50

17:23

16:21

15:22

14:47

14:25

13:38

12:33

12:10

11:46

11:14

10:45

10:13

09:15