Оқушылардың ас мәзірінде тағы қандай өзгерістер болады?
Санитарлық-эпидемиологиялық бақылау комитеті оқушылардың тамақтануын реттейтін жаңа стандарт дайындады. Бұл стандарт тағамдардың құрамы, мөлшері және олардың балалардың жас ерекшелігіне сәйкестігін анықтайды, деп хабарлайды aqshamnews.kz
Маңғыстаудағы мектеп асханасында күзде болған жаппай улану салдарынан 400-ден астам бала зардап шекті. Осы оқиғадан кейін Премьер-Министр Денсаулық сақтау министрлігіне елдегі барлық мектеп асханаларын тексеруді тапсырды. Нәтижесінде, министрлік мектеп оқушыларының тамақтануын реттейтін жаңа ережелерді әзірледі.
Жаңа ережелер бойынша, келесі тағамдар мен өнімдерге тыйым салынады:
- айран, ірімшік, сүзбе;
- паштет, желе тағамдары, форшмак;
- кремді десерттер, балмұздақ;
- ащы соустар, кетчуп, майонез, қыша, хрен;
- фастфуд, фарш салынған құймақтар, "флот-style" макарондары, окрошка;
- сағыз, емдік-асханалық минералды сулар және басқа да өнімдер.
Сонымен қатар, аспаздарға мұздатылған етті қолдануға, шошқа, қой, өгіз, қабан етінен немесе арық жануарлар етінен тағам дайындауға тыйым салынады. Сондай-ақ, саңырауқұлақтар да мектеп ас мәзіріне енбейді.
Бұл ережелер балалардың қауіпсіздігі мен денсаулығын қорғауға бағытталған қадам ретінде енгізіліп отыр.