Ол тағамның бұзылған-бұзылмағанын дәл анықтап береді.
Норвегиядағы Ғылым және технология университеті ғалымдары жемістің немесе өсімдіктің сау екенін 96,7 пайыз дәлдікпен анықтауға қабілетті құрылғы жасады, деп хабарлайды aqshamnews.kz
Зерттеу нәтижелері Sensors and Actuators B. Chemical журналына жарияланған.
Электронды-мұрынның құрылымы оңай: бар болғаны бір антеннасы бар. Бұрынғы құрылғылар өте күрделі әрі қымбат болатын.
Басты міндет – көп мөлшерде қауіпті деп есептелетін ұшпалы органик қосылыстарды (ҰОҚ немесе ЛОС – летучие органические соединения) дәл жіктеу.
Авторлардың айтуынша, ҰОҚ-тың химиялық құрамы – адамның тыныс алуы, азық-түліктің шіруі, өндіріс процесіндегі маңызды индикатор. Сау адам мен ауру адамның тыныс алуы ҰОҚ-тың мөлшері бойынша анықталады, яғни, ауру адам тыныс алғанда ауаға зиянды қосылыстар тарайды.
Е-мұрынның жұмысын тексеру үшін ғалымдар дүкеннен жаңа сатып алынған құлпынай, жүзім, алма мен шошқаның етін тексеріп көрді. Құрылғы жақсы нәтиже көрсетті.
Енді Е-мұрынды шағын әрі арзан етіп шығарып, тұрмыста, ауыл шаруашылығында, медицинада қолдануға болады дейді ғалымдар. Қандағы қант құрамын да тексеруге болады екен.