Апельсин түрлі ауруларға ем, дертке шипа болатын ең пайдалы жемістердің бірі.
Әсіресе жүрек-қан тамырларын қорғауға ерекше әсер етеді. Апельсиннің құрамындағы флавоноидтар жүрек ауруларының алдын алады, деп хабарлайды aqshamnews.kz Ernur.kz-ке сілтеме жасап.
Ғылыми зерттеулер флавоноидтардың антикоагулянттық қасиетке ие екенін, сонымен қатар қан қысымы мен холестерин деңгейін тұрақтандыруға көмектесетінін анықтады, бұл жүрек пен қан тамырларының денсаулығын сақтау үшін өте маңызды, ал калий аритмияның пайда болуын болдырмайды және жүрек ауруларынан өлім қаупін азайтады.
Сонымен қатар, апельсинде көп мөлшерде С дәрумені, талшықтар, фолий қышқылы және холин бар, олар да жүрек-тамыр жүйесіне пайдалы әсер етеді және жүрек бұлшықетін нығайтады. Апельсиннің антиоксиданттық, гипогликемиялық және липидтерді төмендететін әсері бар, бос радикалдар тудыратын созылмалы қабыну процестерін бәсеңдетуге көмектеседі. Кейбір дәрігерлер тіпті апельсиндерді үнемі жеу егде жастағы адамдарда гипертония қаупін азайтудың бір жолы болуы мүмкін деп санайды. Иммундық жүйеге пайдалы. С дәруменіне бай цитрусты жеміс көптеген ауыр аурулардың, соның ішінде жүрек және онкологиялық аурулардың себебі болып табылатын бос радикалдарды бейтараптандыруға көмектеседі. Апельсиннің құрамындағы аскорбин қышқылы зиянды бактерияларды жояды және дененің әртүрлі вирустар мен инфекцияларға қарсы тұру қабілетін арттырады, ал ацетилсалицил қышқылы температураны төмендетуге көмектеседі. Артық салмақпен күресуге көмектеседі. Өздеріңіз білетіндей, цитрустық жемістер шамадан тыс тәбетті басатын бірегей қасиетке ие, сонымен бірге гликемиялық индексі төмен. Осыған байланысты көптеген диетологтар апельсинді күнделікті тағам ретінде ұсынады. Сонымен қатар апельсин талшықтар мен витаминдердің жоғары мазмұнымен және баяу сіңетін глюкозаның жеткілікті мөлшерімен ерекшеленеді, бұл диетаны ұстанған кезде де маңызды. Апельсиннің қабығы да пайдалы Апельсин қабығы - ет және балық тағамдарына, салаттарға, десерттерге, пісірілген және кондитерлік өнімдерге тамаша дәмдеуіш болып табылады. Апельсин қабығы эфир майларымен қаныққан. Олар кептірілген және мұздатылған түрде дәмі мен хош иісін сақтайды. Кішкене шымшым дәмі кез келген тағамға бірден танылатын балғын дәм қосады. Тұзбен араластырып қойыңыз Апельсин қабығын құрғатыңыз, тураңыз, оны тұзбен және ұнтақталған қара бұрышпен араластырыңыз. Тығыз қақпағы бар құмырада сақтаңыз. Дайындалған күннен бастап бір жыл ішінде қолданыңыз. Шай жапырақтарына қосылған дәмі немесе кептірілген ұсақталған апельсин қабығы шайға жағымды балғын хош иіс береді. Сондай-ақ, дәрумені аз коктейльде апельсин шырыны болса, оған бір шымшым апельсин дәмін қосыңыз, сонда сусын мүлдем жаңа, ерекше дәмге ие болады. Апельсин қабығы жағымсыз иістерді кетіру, оларды бейтараптандыру және сіңіру үшін тамаша жұмыс істейді. Жаңадан дайындалған апельсин қабығын ағаш ыдыстар мен тақтайларды тиімді және зиянсыз тазартқыш ретінде пайдалануға болады.