Қауынның барлығы дәмді, барлық бөлігі жеуге жарамды және пайдалы.
Қауын – жеміс пе әлде көкөніс пе?
Ботаника тұрғысынан, қауын – біржылдық шөптесін өсімдік, қияр тұқымдасына жататын бақша дақылы. Шындығында, қауын – жалған жидек, көп тұқымды қияр тәрізді өсімдік, салмағы 200 г-нан 20 кг-ға дейін.
Бұл бақша өсімдігі тек тамаша десерт ретінде ғана емес, сонымен қатар диеталық және емдік қасиеттерімен де бағаланады. Дегенмен, қауынның кейбір қасиеттері пайда әкелудің орнына зиян келтіруі мүмкін.
Пайдалы қасиеттері:
- Қауынның калориясы өте төмен – 100 граммға 30-38 ккал, бұл оны диеталық тағам ретінде пайдалануға мүмкіндік береді.
- Қауын В9 дәруменінің (фолий қышқылы) маңызды көзі болып табылады, ал С дәрумені біздің денемізді суық мезгілде қорғауға көмектеседі.
- Бета-каротин теріміз бен шашымызды әдемі етеді.
- Қауын көңіл-күйді көтеріп, ұйқысыздықтан, шаршаудан және ашуланшақтықтан арылуға көмектеседі.
Зиянды қасиеттері:
- Қауынны сүт өнімдерімен және алкогольді сусындармен бірге тұтыну асқазан-ішек жолдарының бұзылуына әкелуі мүмкін.
- Емізулі баласы бар аналарға қауын тұтыну ұсынылмайды, себебі ол балада ас қорыту проблемаларын тудыруы мүмкін.
- Қант диабетімен ауыратындарға да қауынны шектеу қажет.
Қауынны қалай дұрыс таңдау керек?
- Қауындан міндетті түрде хош иіс шығуы керек.
- Қауынның қабығын қолыңызбен басқанда, ол сәл иілгіш болуы қажет.
Қауын – өте дәмді әрі пайдалы өнім, бірақ оны дұрыс және уақытында тұтыну маңызды. Қауынның пайдасы оның дұрыс пайдалануында жатыр. Дұрыс таңдалған қауын сізге тек ләззат ғана емес, денсаулыққа да пайда әкеледі.