Күзде иммундық жүйені нығайтып, келер суық мезгілден қорғайтын пайдалы тағамдарды жеуге назар аудару қажет.
Әйелдер көзде аз мәзіріне қандай тағамдарды қосу керек және пайдалы тамақтану әдеттері қандай?
Алма. Бұл талшықтың, С витамині мен антиоксиданттардың жақсы көзі. Талшық асқазан-ішек жолдарының жұмысын жақсартып, С дәрумені суық тию кезіндегі маңызды рөл атқаратын иммунитетті күшейтеді. Антиоксиданттар тотығу стрессі және қартаюмен күреседі, яғни жасушаның жойылуына жол бермей, онкология және басқа аурулардың қаупін азайтады, деп хабарлайды Almaty-akshamy.kz Massaget.kz-ке сілтеме жасап.
Асқабақ. Асқабақ - денеде А дәруменіне айналатын, көру қабілеті мен иммунитет, терінің денсаулығы үшін маңызды бета-каротиннің жақсы көзі. Сонымен қатар, бұл көкөніс калий мен талшыққа бай.
Тәтті картоп (батат). Тәтті картоп - бета-каротинге бай тағы бір көкөніс. Оның құрамында С дәрумені, калий және талшық бар. Тәтті картоп иммунитетті жақсартып, қандағы қантты бақылайды және жүрек ауруының қаупін азайтады.
Сәбіз. Бета-каротин - сәбізде де көп. Сонымен қатар, оның құрамында К1 дәрумені мен талшық бар. Сәбіз көз бен иммунитетке пайдалы.
Кале. Қырыққабат - С және К дәрумені, кальций және талшықты қоса алғанда, қоректік заттарға бай супер көкөніс.
Жасымық. Жасымық - ақуыз, талшық, темір және фолий қышқылының көзі. Оның калориясы мен майы аз болады.
Қызыл ашытылған күріш. Қызыл ашытылған күріш - күріш, тұз және жапондық саңырауқұлақ кодзи зеңінен жасалған дәстүрлі азиялық тағам. Оның құрамында ішекке пайдалы тірі бактерия көптеген пробиотик бар. Пробиотиктер ас қорытуды жақсартып, иммундық жүйені нығайтады, ұйқы жақсарады және созылмалы аурулардың қаупі азайады.
Сонымен қатар, мұндай күріштің құрамында антиоксиданттар бар, олар денені бос радикалдың әсерінен қорғайды. Бос радикал - бұл жасушаны зақымдап, қартаюға ықпал ететін тұрақсыз молекулалар.
Мамандардың айтуынша, бұл тағамдардан басқа, көп сұйықтық ішіп, үнемі жаттығу жасап, жеткілікті ұйықтауыңыз керек.
Оған қоса, диетологтардың дұрыс тамақтану бойынша кеңесі.
Жеміс пен көкөніске назар аударыңыз. Жеміс пен көкөніс қоректік заттарға бай және калориясы аз. Оларды қалыпты мөлшерде күн сайын жеуге тырысыңыз.
Тазартылмаған, тұтас дәнді дақылдарды таңдаңыз. Дәнді дақылдар өзіңізді ұзақ уақыт бойы тоқ сезінуге көмектесетін талшықтың көзі.
Өңделген тағамнан аулақ болыңыз. Өңделген тағамдарда көбінесе зиянды май, қант және тұз көп болады.
Осы кеңестерге сүйеніп, күзде дұрыс тамақтану арқылы иммундық жүйеңізді нығайта аласыз.