Ғалымдар COVID-19 қаупін төмендететін диетаны атады

Ғалымдар COVID-19 қаупін төмендететін диетаны атады Сурет: Championat.com

Италия ғалымдары коронавирусқа қарсы күресте Жерорта теңізі диетасын ұсынды


Жерорта теңізінің қағидаларына негізделген дұрыс тамақтану коронавирустың таралуының алдын алудың және COVID-19-дан кейін болатын ауыр жағдайларды азайтуға арналған жаңа стартегия болуы мүмкін. Мақала Medicina журналында жарияланды, деп хабарлайды Almaty-akshamy.kz РИА-Новостиге сілтеме беріп.


Көптеген зерттеулердің нәтижелері Жерорта теңізі диетасы қабынуға қарсы және иммуномодуляциялық қасиеттері арқасында көптеген ауыр созылмалы аурулардың даму қаупін азайтуға көмектеседі. Катандзародағы Magna Græcia университетінің және Миландағы еуропалық онкология институтының ғалымдары оның коронавирустық инфекцияға қарсы қорғаныс әсері бар-жоғын тексеруге шешім қабылдады.


Еуропалық зерттеулердің мәліметтерін өңдегеннен кейін авторлар COVID-19-мен байланысты өлім және 23 елде Жерорта теңізі диетасын сақтау айтарлықтай теріс корреляцияға ие екенін анықтады.


 Жерорта теңізі диетасы - бұл Оңтүстік Еуропа аймағының дәстүрлі тағамдары мен сусындарына негізделген тамақтану түрі. Оған тазартылмаған  астық тұқымдастар, жеміс-жидек, көкөніс, бұршақ және зәйтүн майы, орташа тұтыну сүт өнімдерін және шарап және төмен тұтыну ет тән жоғары тұтыну тән.


COVID-19 өлімінің жиі кездесетін себептерінің бірі — цитокиндік қарсылық немесе дененің шамадан тыс қабынуға қарсы реакциясы. Бұған дейін мұндай тамақтану ісік некрозының факторы-альфа (TNF-альфа), интерлейкин-6 (IL-6) және С-реактивті ақуыз сияқты қабынуға қарсы цитокиндердің пайда болуын басу арқылы қабынуды және тотығу стрессін азайтуға көмектесетіні дәлелденген.


 Авторлар ешқандай тамақ өнімдері COVID-19-ны болдырмауға немесе емдеуге қабілетті болмаса да, Жерорта теңізі диетасында коронавирусқа сезімталдықты төмендететін немесе аурудың ауырлығын төмендететін көптеген тағамдар мен қоректік заттар бар екенін айтады.


Жерорта теңізі диетасының пайдалы әсері, ғалымдардың пікірінше, құрамында көп мөлшерде талшық, полиқанықпаған май қышқылдары, минералдар, дәрумендер, полифенолдар мен антиоксиданттар бар пайдалы тағамдардың көптігімен байланысты. Сонымен қатар, оның құрамында крахмал, тазартылған қант және транс май қышқылдары көп майлы тағамдар аз.


Жерорта теңізі диетасына кіретін жемістер, дәнді дақылдар, көкөністер мен балықтар ағзадағы қабынуды азайтады, ал өңделген қызыл ет, ірімшік және сүт өнімдері сияқты қаныққан май мөлшері жоғары тағамдар қабынуды күшейтеді.


 «Төтенше жағдайда, жалпы халық арасында SARS-CoV-2 вирусына сезімталдықты төмендету басым міндет болып табылады, кез-келген нұсқауларды орындау өте маңызды. – деп жазады мақала авторлары. «бұршақ, жемістер, көкөністер мен зәйтүн майынан тұратын өнімдерден күнделікті диетаны оңай сақтауға болады».


Табиғи өнімдерге негізделген диета, темекі шегуден бас тарту және тұрақты физикалық белсенділікпен бірге SARS-CoV-2-ге сезімталдықты айтарлықтай төмендетуі мүмкін дейді ғалымдар.


 

Сіздің реакцияңыз?
Ұнату
0
Ұнамайды
0
Күлкілі
0
Шектен шыққан
0
Соңғы жаңалықтар

20:28

19:50

19:04

18:48

18:02

17:16

17:11

16:56

15:49

15:29

15:00

13:56

13:41

13:37

13:11

11:20

11:04

10:42

09:58

09:35

09:05

08:47

08:03

17:03

16:05