ffin.kz

Денсаулық сақтау министрлігі дайындаған тізімнің арасында білім беру ұйымдарында сатуға тыйым салынған өнімдер тізімін анықталды

Денсаулық сақтау министрлігі дайындаған тізімнің арасында білім беру ұйымдарында сатуға тыйым салынған өнімдер тізімін анықталды Сурет видео скрині

Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрлігі білім беру ұйымдарында сатуға тыйым салынған өнімдер тізімін бекітті. Аталған бұйрық жобасы "Ашық НҚА" порталында жарияланды, деп хабарлайды aqshamnews.kz.

Құжатқа сәйкес, білім беру және тәрбие ұйымдарында тамақтың энергетикалық және тағамдық құндылығы тәрбиеленушілер/оқушылардың жас ерекшеліктеріне сәйкес физиологиялық қажеттіліктеріне және энергияға деген негізгі тағамдық заттардың нормаларына сәйкес болуы тиіс.

Санитарлық-эпидемиологиялық бақылау комитеті мектептер мен балабақшалардағы тамақтануды ұйымдастыруда пайдалануға тыйым салынған бірнеше өнімдер тізімін анықтады. Осылайша, тамақ әзірлеуде пайдалануға болмайтын өнімдер қатарына мыналар кіреді:

  • Тоңазытылған құс еті;
  • Қайта мұздатылған мал мен құс өнімдері;
  • Қайта мұздатылған балық және балық емес су жануарларының өнімдері;
  • Тұздалған (аз тұздалған) көксерке;
  • Шошқа еті, қой еті, сиыр еті, шошқа мен арық мал еті;
  • Өнімді мал мен құстың субөнімдері, бауыр, тіл, жүрек және қаннан басқа;
  • Ластанған және зақымдалған жұмыртқалар, сондай-ақ сальмонеллез ауруы бойынша қауіп төнген шаруашылықтардағы жұмыртқалар;
  • Су құстарының жұмыртқасы мен еті;
  • Өнімді малдар ауруларынан зардап шеккен шаруашылықтардан алынған сүт, сүт өнімдері, сондай-ақ алғашқы өңдеуден және пастеризациядан өтпеген сүт, сүзбе және қаймақ;
  • Өткір дәмдеуіштер (бұрыш, хрен, қыша);
  • Грибтер;
  • Үй өндірісіндегі өнімдер және басқа да өнімдер.

Сонымен қатар, Денсаулық сақтау министрлігі білім беру және тәрбие ұйымдарында әзірлеуге және сатуға болмайтын тағам өнімдерінің тізімін анықтады. Оған мыналар кіреді:

  • Қымыз, сүзбе, кефир;
  • Қайнатылған бәліштер;
  • Флоттық макароны;
  • Желелер, форшмактар, студеньдер, паштеттер;
  • Кремді кондитерлік өнімдер;
  • Кремсіз кондитерлік өнімдер мен тәттілер;
  • Морс, квас;
  • Қуыруда пісірілген тағамдар;
  • Жұмыртқа сарысы, глазунья, жаңа жұмыртқа қоспасынан жасалған омлет;
  • Күрделі (төрттен артық құрамдас бөліктері бар) салаттар, қаймақпен және майонезбен дайындалған салаттар;
  • Окрошка;
  • Грибтер;
  • Фаст-фуд: гамбургерлер, хот-догтар, пицца, наггетстер, чипсы (чипсондар), тұздалған құрғақ нан;
  • Өткір соустар, кетчуптар, өткір дәмдеуіштер (бұрыш, хрен, қыша);
  • Пастерленбеген сүт, сүзбе және қаймақ;
  • Колбаса өнімдері, шұжықтар;
  • Кофе және кофелік сусындар;
  • Кептірілген және тұздалған балық.

Құжатта сонымен қатар азық-түлікті сақтау шарттары, тамақтануды ұйымдастыру ережелері және жауапты тұлғалар көрсетілген. Бұйрық жобасымен толық танысуға болады. Бұйрық жобасы 17 желтоқсанға дейін талқылауға қойылған.

Сіздің реакцияңыз?
Ұнату
0
Ұнамайды
0
Күлкілі
0
Шектен шыққан
0
Соңғы жаңалықтар

18:22

18:22

18:05

17:54

17:27

17:20

17:01

16:46

16:26

16:08

16:02

15:41

15:26

15:13

15:06

15:00

14:49

14:39

14:08

12:59

12:56

12:48

12:46

12:42

12:39